Iedereen is anders. Dat geldt ook voor mensen met een beperking. Daarom is zorg en behandeling nooit hetzelfde. Het is steeds ontdekken en bouwen voor de medewerkers. Maatwerk zorgt dat cliënten en bewoners stappen kunnen zetten.

Kari Embregts (29) werkt met een speciale doelgroep. Ze werkt zes jaar bij Tragel, waarvan nu bijna twee jaar als eerste begeleider van een groep die steeds stapjes maakt naar zelfstandigheid. “Ze komen allemaal vanuit lastige situaties, met gedrags- en verslavingsproblemen in combinatie met een verstandelijke beperking. We zoeken steeds naar de beste manier om te kunnen bouwen binnen de veilige omgeving die Tragel biedt. Samen werken we zo naar zelfstandigheid. Daarbij krijgen we ruimte van de organisatie, waarbij we steeds kunnen terugvallen op collega’s.”

Collegialiteit
Michel Verkouter (42) is ook eerste begeleider, van een groep cliënten met moeilijk verstaanbaar gedrag. Hij wijst ook op de collegialiteit die leidend is. “Het is belangrijk dat je een team vormt. Zo staan we er niet alleen voor. Nooit. Als je wilt leren en een uitdaging zoekt, dan zit je hier op je plek. Als je van school komt, dan begint het pas. Situaties op de werkvloer maken je rijker.”

Zowel voor Kari als Michel geldt: speciale doelgroepen maken het werk leuk.  Kari: “Het is soms ingewikkeld, maar het betekent ook veel uitdaging in de zoektocht naar passende zorg. Daar word ik enthousiast van. Je kunt veel dingen uitschrijven in zorgplannen en programma’s, maar het blijft toch mensenwerk en maatwerk. Op het moment dat je ervoor staat, moet je de juiste manier ontdekken.”

Expertisecentrum
Het Expertisecentrum van Tragel biedt een schat aan ervaring. Michel: “De collega’s van het Expertisecentrum zijn specialisten. Denk aan gedragsdeskundigen, logopedisten, bewegingsspecialisten enzovoort. Zij helpen en ondersteunen ons bij de zorg en behandeling. Wij durven te vragen. Er is altijd een antwoord en zo niet, dan zoeken we er samen naar. Je vertrouwt elkaar als collega’s. Dat is nodig in je werk. Samen zorg je dat je de bewoners en cliënten passende zorg biedt.”

Dat de expertise altijd dichtbij is, ervaart ook Kari. Ze zegt: “Je hebt altijd dienst met meerdere collega’s tegelijk. Je kunt direct sparren over het gedrag van een cliënt en hoe je daarop kunt inspelen. Je houdt elkaar scherp en kunt van elkaar leren. Zoals gezegd, het is steeds een uitdaging. Geen dag is hetzelfde. Maar ben je bereid ook naar jezelf te kijken en ook voor jezelf kansen te pakken, dan is het hier goed. Onze cliënten zorgen dat je ook jezelf steeds blijft ontwikkelen. Dat zijn mogelijkheden voor jou persoonlijk en dat is heel waardevol.”