Oefenen in en met het ‘echte leven’

 

In het Trainingshuis zetten cliënten grote stappen. Dat is helemaal het geval op de nieuwe locatie in de Kreupelstraat in Hulst. Eerste begeleider Kari Embregts vertelt.

 

Het Trainingshuis is bedoeld om cliënten met een licht verstandelijke beperking voor te bereiden op een zelfstandig(er) leven. Kari: “Sinds oktober zijn we verhuisd van het terrein in Clinge naar het centrum van Hulst. Dat is een flinke verandering. Wat een verschil! We werken in een huiselijke omgeving. De faciliteiten sluiten fantastisch aan bij wat de cliënten nodig hebben. Doordat we midden in de bewoonde wereld zitten, ervaren ze beter hoe het leven is. Alles is hier veel dichterbij. Dat maakt de stap om bijvoorbeeld zelf om boodschappen te doen, kleiner dan voorheen. Nu hoeven ze de fiets niet meer te pakken en zijn ze niet meer een kwartier onderweg. Dat maakt de drempel veel lager om zelf dingen te ondernemen.”

Het Trainingshuis biedt plaats voor tien volwassen cliënten. “De één zal sneller uitstromen dan de ander. Voor iedere cliënt breekt het leermoment op een ander tijdstip aan. Als begeleider ondersteun je door de moed erin te houden. Successen maken cliënten nog gemotiveerder.” En die successen, die zijn er. Ook cliëntvertegenwoordigers laten weten dat hun oogappels erop vooruit zijn gegaan. “In het Trainingshuis wordt naast Triple-C ook gewerkt met Begeleid Ondersteunend Leren (BOL)”, zegt Kari. “Dat geeft houvast om in fasen te kijken wat cliënten aankunnen. Hun eigen wens en leerbehoefte is daarbij leidend. Het gaat erom dat ze de bagage krijgen om hun zelfstandigheid zo groot mogelijk te maken. Om op jezelf te wonen, hoef je in principe geen aardappels te kunnen koken. Als je maar weet waar je kunt opzoeken hoe het moet.”