Tragel is goed aan de slag met Beleven in Muziek (BiM) en heeft daarvoor de BiM-sticker gekregen. Het is een erkenning voor jarenlange inspanning van de BiM-coaches van Tragel. De sticker is bijzonder, want Tragel is de tweede organisatie in Nederland die ‘m ontving.

 

De BiM-werkwijze is een methode met instrumentale muziek die wordt vertaald door materialen of de handen op het lichaam. Het is een eenheid van muziek, materiaal en geur. De methode sluit heel goed aan op de visie op zorg en behandeling van EMVB, maar kan nog veel breder worden benut. “Uit de praktijk blijkt dat je BiM voor cliënten van elk niveau kunt gebruiken”, zegt BiM-bedenker Patrick Meuldijk. De BiM-coaches zijn sinds 2016 in de weer om BiM bij Tragel in te zetten. De vijf coaches die de collega’s wegwijs maken, volgden een intensieve training bij Patrick.

Hoe werkt het?
Er zijn 36 instrumentale muziekstukken met bijpassende materialen, altijd in dezelfde combinatie. BiM prikkelt de zintuigen: aanraking (tactiel) en gehoor (auditief). De muziekbeleving is het horen en voelen op het lichaam van een ritme of melodie.

BiM-men maakt vrolijk
Bestuurder Hans Biezemans nam de BiM-sticker namens Tragel in ontvangst. Hij werd zelf ook getrakteerd op een BiM-sessie. “Ik word er wel vrolijk van! Muziek doet heel veel, en ook voor de cliënten kan dit een erg goede benadering zijn. Dit is een goed voorbeeld van de kracht van Tragel; aandacht voor wat de cliënt echt nodig heeft, zit in de genen. Het is een praktische methode waar de coaches heel hard voor hebben gewerkt. Nu is het aan de collega’s om deze mooie methode te blijven benutten.”

Altijd tijd om te BiM-men
BiM-coach Nicole Vaessen zegt: “Eigenlijk is er altijd een momentje om te BiM-men, want een sessie duurt maar drie minuten. Het is trouwens niet alleen voor de cliënt, maar ook voor de medewerker een moment van ontspanning. Door het regelmatig te laten terugkomen, kun je zien of de cliënt zich ontwikkelt. De kracht van herhaling, dus voorspelbaarheid, kan heel goed werken. Dat zie je aan een reactie, ontspanning of juist een aanraking. Het is een diep contactmoment dat je hebt met cliënten met wie het soms moeilijk is om contact te krijgen, of voor mensen met moeilijk verstaanbaar gedrag. Je stemt je BiM-sessie af op de alertheid van de cliënt. Je creëert echt contact.”