“Het begin is echt moeilijk. Je bent op een vreemde plek, in een vreemd land.” Laura en Javier aan het woord over hun ‘grote stap’ en kijk op de toekomst.

Laura Jiménez (20) en Javier Bastante (24) komen uit midden-Spanje. Ze waren één jaar samen toen zij in het najaar van 2021, met de derde lichting, naar Nederland kwamen. Laura werkt bij Albert Heijn in Hulst, Javier bij Tragel in Clinge met oudere cliënten. Hij vertelt: “Het was een grote beslissing, maar dit was dé kans om ons leven te verbeteren. We zijn goed op weg geholpen en wonen nu net in ons nieuwe huis. Maar dit is niet voor iedereen. Het begin is echt moeilijk. Je bent op een vreemde plek, in een vreemd land met niet jouw taal.”

Positief blijven denken

Ondanks dat beginnen ze hun draai echt al te vinden, zegt Laura. “Het is durven en positief blijven denken. Het is leuk om hier te wonen. Hulst is een fijn stadje. Ik versta goed Nederlands, en ik doe ook mijn best om het te leren spreken zodat ik kan gaan studeren.” Javier vindt spreken het gemakkelijkste, verstaan moeilijker. Lezen gaat prima. “De taal beheersen is een must op je werk. De cursus van zes dagen per week, vier maanden lang was intensief maar nuttig.” Javier: “Het werk is hier leuker om te doen, met juist veel aandacht voor wat de cliënten kunnen. Dat is zoals ik het wil, de zorg
is beter geregeld.”