Minister Hugo de Jonge wilde zich laten bijpraten over bezoek in Coronatijd aan mensen met een verstandelijke beperking. Of dat bij Tragel kon? Natuurlijk! En zo kwam het dat onder een strak blauwe hemel in een zomerse zon de bewoners van de Iepenlaan in Terneuzen en hun begeleiders op zaterdagmiddag 9 mei 2020 klaar zaten om de minister in De Dagboog te ontvangen.

Spannend

Het was best spannend. Er stond een grote bus van JEP Event Partners die bij de ingang een “kletsvenster” hadden opgebouwd. Guus en Jilka waren er, Eline en Petra en ook de PZC, BN de Stem, Omroep Zeeland en het ANP.
Eerst maar eens oefenen met het kletsvenster. Eline speelde voor minister en Tom van Gysel en Lianne Lantsheer oefenden hun gesprek. Dat ging al goed. Ondertussen bereidden ook Paul Geilleit, Emmy Abrahamse en begeleiders Jeanine en Liesbeth hun gesprek met de minister voor. Dit moest wel een bijzondere middag worden.

Kletsvenster

En toen was het zover. In een grote zwarte auto kwam de minister voorrijden. Nieuwsgierige voorbijgangers stonden stil, de camera liep en fototoestellen flitsten toen hij uitstapte. En wat was hij gewoon! In spijkerbroek en op sneakers (jammer dat hij zijn hippe schoenen niet aanhad…) stapte de van oorsprong Zeeuwse minister uit. Het ijs was meteen gebroken. Enthousiast nam hij plaats voor het kletsvenster en ging in gesprek met Tom. Tom had zich goed voorbereid maar voordat hij kon vertellen wat hij wilde, vroeg de minister hem eerst het hemd van het lijf. Waar hij vandaan kwam, waar hij woonde en werkte en nog veel meer dingen die hij van Tom wilde weten. Maar Tom liet zich niet uit het veld slaan. Nadat hij alle vragen beantwoord had en verteld had hoe hij alle Coronamaatregelen ervaart, stelde hij de minister een aantal vragen. Over hoe de minister contact heeft met zijn vrienden en over zijn werk.
Daarna was het de beurt aan Lianne. Het bleek al snel dat de minister en Lianne bijna even oud zijn. Dat was een leuke ontdekking. Ook voor Lianne had de minister vragen die ze goed kon beantwoorden. Maar Lianne had ook een verrassing voor de minister. Ze had een gedicht geschreven over haar ervaringen in Coronatijd. Dat las ze voor. De minister was er erg van onder de indruk. Het gedicht kreeg hij mooi ingelijst mee naar huis.

Verder in gesprek

Nadat de minister de pers te woord had gestaan, ging het gesprek verder met twee cliëntvertegenwoordigers en twee begeleiders. Paul, Emmy, Liesbeth en Jeanine spraken met de minister over allerlei zaken. Hoe het is om niet op bezoek te kunnen of ambulante zorg te leveren en dagbesteding op de woning te doen. De minister was erg geïnteresseerd in hun ervaringen. Guus en Jilka sloten ook aan. Er werd gesproken over de bezoekregeling die Tragel wil gaan hanteren. De minister was daar benieuwd naar en enthousiast over de manier waarop Tragel daarmee aan de slag gaat. Hij vroeg zelfs of hij de praktische uitwerking ervan die Jilka gemaakt heeft, mocht hebben zodat hij het als voorbeeld kan gebruiken voor anderen. Ook andere onderwerpen kwamen aan de orde zoals de manier waarop de zorg in Nederland georganiseerd is en hoe dat anders kan. Of de bijzondere positie van Zeeland en hoe Zeeland een belangrijkere rol kan pakken in Nederland. De minister heeft hier allerlei ideeën over. De minister vroeg Guus om een plan voor Zeeuws-Vlaanderen te maken samen met de collega’s in de regio.

Het was een levendig en prettig gesprek waarin we de minister goed hebben kunnen informeren over hoe wij de Coronatijd beleven en wat onze oplossingen zijn om stap voor stap weer meer mogelijk te maken voor cliënten en hun familie.

Tot slot

Aan het einde van zijn bezoek had de minister nog even tijd voor alle cliënten die aanwezig waren. Ze stelden hem vragen over van alles en nog wat. Zo kwam Bulut als eerste Nederlander te weten welke nieuwe auto de minister diezelfde morgen opgehaald had om privé te gebruiken. Bulut had trouwens de auto waarmee de minister naar Terneuzen kwam ondertussen uitgebreid bekeken. De chauffeur van de minister vond het maar wat leuk om hem er van alles over te vertellen.
Iedereen had een vraag of nog een boodschap voor de minister. Er werd zelfs een foto gemaakt, wel op 1,5 meter afstand. En er was een Zeeuws cadeaupakket om mee naar huis te nemen. Ten slotte hebben we met z’n allen de minister uitgezwaaid. Het was een leuke en succesvolle middag.

Team en bewoners Iepenlaan/Dagboog: bedankt voor jullie gastvrijheid en geweldige ontvangst!