Op 14,15 en 16 maart 2022 zijn er gemeenteraadsverkiezingen. ​Iedere Nederlander van 18 jaar of ouder heeft het recht om te stemmen. Maar stemmen kan best lastig en spannend zijn, zeker voor mensen met een verstandelijke beperking. Want wat moet je nou met zo’n stempas, en hoe bepaal je op wie je stemt? Deze informatie helpt je verder!

Hoe werkt stemmen?

Op de website Stem jij ook? wordt in begrijpelijke en heldere manier uitgelegd wat de gemeenteraad doet, waarom het belangrijk is om van je stem gebruik te maken, hoe je beslist op wie je stemt en hoe het stemmen zelf werkt.
Klik om de website stemjijook.nl te openen

Ook Steffie helpt verder!

Steffie legt alles uit over het stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Eerst legt Steffie uit wat de gemeenteraad is en wat zij voor werk doen in de gemeente. Vervolgens legt Steffie uit hoe het stemmen werkt. Tot slot kan je ook oefenen door Steffie te helpen met stemmen.
Klik voor uitleg van Steffie: hoe werkt stemmen

Stemmen met een beperking: meest gestelde vragen

Bij zorgprofessionals, cliënten en vertegenwoordigers bestaan soms nog meer vragen over stemmen met een lichamelijk en/of verstandelijke beperking. Hoe ga je bijvoorbeeld om met de stempas van een cliënt die bij je woont? En wat als een cliënt onder curatele staat?
Klik voor de antwoorden op de meest gestelde vragen!

Waar is mijn stemlokaal?

Op deze website kun je een stembureau bij jou in de buurt vinden en zien wanneer ze geopend zijn:
Klik voor een stem lokaal in de buurt