Door een datalek in het systeem Caren zijn er bij verschillende zorgorganisaties in Nederland documenten van cliënten gedownload. Ook Tragel is getroffen.

Caren is een digitale gezondheidsomgeving van het bedrijf Nedap, die wordt gebruikt door zorgorganisaties. Zorgorganisaties en cliënten kunnen via Caren informatie inzien en uitwisselen.
In de beveiliging van Caren is een zwakke plek ontdekt, waardoor landelijk tienduizenden documenten zijn gedownload uit dossiers. Bij Tragel zijn ook documenten van cliënten gedownload. Zo’n 160 dossiers zijn getroffen. De betrokkenen hebben we hiervan persoonlijk op de hoogte gebracht. Er zijn geen verdere aanwijzingen dat de documenten met andere personen zijn gedeeld.

De zwakke plek in Caren is direct verholpen. Het is strafbaar om persoonlijke gegevens te downloaden van andere mensen. Daarom heeft Nedap aangifte gedaan. Er is iemand aangehouden en de politie is met het onderzoek bezig. Nedap heeft maatregelen genomen waardoor alle gegevens nu weer veilig zijn. Tragel heeft melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Bestuurder Guus Bannenberg: “Tragel vindt privacy en digitale veiligheid voor cliënten enorm belangrijk, dat moet absoluut goed gewaarborgd zijn.”.

Kijk voor vraag en antwoord op deze pagina.