Vier bewoners van Tragel sloegen de eerste palen de grond in. Er komen zestien appartementen, twaalf studio’s verdeeld over twee groepswoningen en een dagbestedingslocatie.

Het grondwerk op de bouwlocatie ving twee maanden terug al aan. Over een jaar kunnen de bewoners en cliënten hun intrek nemen in de nieuwbouw met wonen en dagbesteding onder één dak. Het Burghtkwartier maakt dat Tragel kwaliteit van zorg kan blijven leveren in de toekomst, óók met de personele uitdagingen. De nieuwbouw wordt een moderne werkomgeving voor de medewerkers, en cliënten kunnen straks wonen op een manier die bij hen past.

Directeur-bestuurder van Woongoed Ralph van Dijk, wethouder van gemeente Sluis Marian van Oostenbrugge en bestuurder van Tragel Hans Biezemans waren ook present op dit bijzondere moment. Hans: “Dit begin van de bouw betekent een feestje voor iedereen, voor de cliënten en bewoners en de medewerkers. Eén ding is zeker: aannemer Van der Poel krijgt de komende maanden flink wat extra opzichters bij de bouw. Heel veel cliënten zijn erg geïnteresseerd en houden alles goed in de gaten.” Cliënt Gerda Bosman is er daar eentje van. Ze zegt: “Als ik kan, loop ik langs deze plek waar ik straks ga wonen. Ik heb veel zin in een eigen appartement, met een eigen plek en nieuwe gordijnen. Ik heb ze al uitgezocht.” Voor iedereen die aanwezig was bij het feestelijke moment, was er een ijsje.

De weg naar de start van de bouw nam flink wat tijd in beslag. Vijftien jaar geleden werd er voor het eerst gepraat over deze zorglocatie. Het project is onderdeel van de woonzorgzone Burghtkwartier in het centrum van Oostburg. Het gebouw bestaat uit twee bouwlagen en wordt direct verbonden met ’t Lam en De Burght. De zestien appartementen voor cliënten van Tragel die zelfstandig wonen, komen in de hoek van de Burg. H.A. Callenfelsstraat en de Burg. I. van Houtestraat. De twee groepswoningen met twaalf studio’s voor cliënten die begeleid wonen en de dagbesteding bouwen we in de hoek van de Schouwburgstraat en de Burg. I. van Houtestraat. In de dagbesteding kunnen zowel cliënten van Tragel als cliënten van andere zorginstellingen terecht. Daarnaast legt Tragel in een afgesloten tuin een beleeftuin aan voor de cliënten.

Woongoed Zeeuws Vlaanderen, VG-Architecten en Tragel hebben het voortraject van de nieuwbouw gedaan. Aannemer Van der Poel is de bouwer.

Foto: Vier bewoners sloegen de eerste paal: (v.l.n.r.) Lilian van der Zeijden, Jacco Maas, Jens Regeer en Thijs Neele, onder toeziend oog van Edwin Scheele.