Kennisfestival 19 september 2022
Een hele middag gratis workshops, lezingen en meer over leven met een verstandelijke beperking.
- Voor wie?
Tragel medewerkers, bewoners, cliënten, familie, vertegenwoordigers en vrijwilligers! - Wanneer?
Maandag 19 september 2022 - Hoe laat?
Van 12.00 tot 18.00 uur - Waar?
Aanvang in het hoofdgebouw van Tragel, Sterredreef 50 in Clinge - Praktisch?
Kom op de fiets of rij samen en volg P1, P2 of P3 voor parkeergelegenheid. - Kosten?
Deelname is gratis - Inschrijven?
Verplicht, want vol is vol!
- Bevestiging
Uiterlijk één week voor aanvang ontvang je per mail bevestiging van je deelname en jouw persoonlijk programma. - Verhinderd?
Je hebt je ingeschreven, maar je bent verhinderd.. Dat kan gebeuren! Laat het even weten via info@tragel.nl. Zo maak je iemand anders blij met een vrijgekomen plek. - Beeldmateriaal
Tijdens het Kennisfestival worden er foto’s en beelden gemaakt voor publicatie op de officiële Tragel kanalen.
Bekijk het programma aanbod hieronder!
Inloop met lunch – 12.00 uur tot 12.45 uur
Programma deel 1 – 12.45 uur tot 14.15 uur
De eerste stap
Workshop door Sanne en Anne (Vrienden van Verandering)
Sanne en Anne inspireren organisaties om samenwerken verder op de kaart te zetten. Het woord samenwerken geeft het al aan; dit kunnen we alleen samen met jullie doen. Samen met jullie omdat deze ontwikkeling bijdraagt in je dagelijkse werkzaamheden waarbij het samenwerken met anderen bijdraagt aan de zorg of een project. Hoe zet jij de eerste stap naar samenwerken met ervaringsdeskundigheid?
Doelgroep bedrijfsondersteuning, adviseurs, managers
Aantal maximaal 15 personen
Trauma
Workshop door Eveline de Windt
Deze lezing met interactief gedeelte neemt je mee in het verhaal van complex trauma bij cliënten met een verstandelijke beperking, Je krijgt meer zicht op wat complex trauma betekent en welk effect het heeft op de hersenontwikkeling. Je leert traumasignalen herkennen en hoe je hier als begeleider of naaste mee kan omgaan.
Doelgroep professionals, vrijwilligers en naasten
Aantal maximaal 50 personen
Lekker slapen
Workshop door Annet van Alten en Judith Courtin
Onze zorg stopt niet wanneer het licht uitgaat… Deze workshop geeft uitleg over het belang van een goede slaap bij personen met een verstandelijke beperking. Het hebben van een goede slaap staat echter vaak onder druk bij personen met een verstandelijke beperking. Tijdens de workshop worden de deelnemers uitgedaagd om na te denken over hoe ze slaapproblemen kunnen herkennen en vooral wat ze zelf kunnen doen om een goede slaap te bevorderen.
Doelgroep professionals, vrijwilligers en naasten
Aantal maximaal 30 personen
Omgaan met middelengebruik
Workshop door Pieter Perdaen en Elsbeth Verhelst
Middelengebruik op de werkvloer bij cliënten is geen alledaags onderwerp. Maar ook weer geen zeldzaamheid. Daarom is het goed om kennis over dit onderwerp in huis te hebben. Wat is een verslaving nu eigenlijk? Hoe ontwikkelt zich een verslaving? Welke factoren spelen hierbij een rol? Wat doen wij als professionals? In deze workshop komen deze vragen aan bod.
Doelgroep professionals, vrijwilligers en naasten
Aantal maximaal 15 personen
Emotiewerk
Workshop door Digna van Liere
Een kennissessie gecombineerd met een momentje van bezinnen en ontspannen. Werken in de zorg en binnen een zorgteam kan mooi zijn, inspirerend, creatief en ook uitdagend. Soms kan het raken aan allerlei eigen emoties. Hebben situaties impact op onszelf. We kunnen dan gaan reageren op de ander vanuit automatisme. Hoe kunnen we op die momenten toch de behoefte van de cliënt onder de ijsberg van zijn/haar gedrag blijven zien (Triple-C)? Informatie hoe dit in onze hersenen en systemen werkt, uitwisseling van tips en het ervaren van praktische en ontspannende oefeningen om tijdens je (werk)dag hiermee om te kunnen gaan.
Doelgroep professionals, vrijwilligers en naasten
Aantal maximaal 15 personen
Programma deel 2 – 15.15 uur tot 16.15 uur
Eigen regie en zelfbepaling
Lezing door Petri Embregts
Mensen met een verstandelijke beperking beschikken over belangrijke kennis op basis van hun eigen ervaringen. Hoe kunnen we deze ervaringskennis optimaal benutten? Tijdens de lezing zal ook worden ingegaan op het belang en de meerwaarde van eigen regie en wordt gekeken hoe het cliënt perspectief centraal gesteld kan worden. Tot slot komt de vraag aan de orde hoe we de zelfbepaling van mensen met een verstandelijke beperking kunnen vergroten.
Doelgroep alle professionals, vrijwilligers, mensen met een verstandelijke beperking en naasten
Aantal maximaal 50 personen
Eigen regie
Workshop door Academische werkplaats
In deze workshop gaan de deelnemers aan de slag met het onderwerp eigen regie van mensen met een verstandelijke beperking. Deelnemers onderzoeken zelf de meerwaarde van eigen regie en krijgen tips en adviezen om ervaringskennis van mensen met een verstandelijke beperking (meer) te benutten in de dagelijkse praktijk.
Doelgroep professionals, vrijwilligers, mensen met een verstandelijke beperking en naasten
Aantal maximaal 35 personen
Webapp Familie enzo*
Workshop door Academische werkplaats
De AWVB heeft de webapp Familie enzo ontwikkeld. Met de webapp kunnen mensen met een licht verstandelijke beperking op een aansprekende manier zelf hun familienetwerk in kaart brengen. In deze workshop leren de deelnemers hoe de webapp werkt. Het is fijn om te weten wie er belangrijk zijn in je netwerk, zodat je hier met anderen over kunt praten. Omdat je tevreden bent, of juist iets wil veranderen.
* Deze workshop is voor en samen met mensen een verstandelijke beperking ontwikkeld. Het wordt samen met de participatiemedewerkers van de AWVB verzorgd.
Doelgroep professionals, vrijwilligers, mensen met een verstandelijke beperking en naasten
Aantal maximaal 35 personen